Sales trainer Mayele

“Begin de dag met een lach, want dan sluit je hem ook zo af”

Misschien kent u mij al, maar veel mensen zullen zich ook afvragen wie die sales trainer achter PlusKapitaal nou precies is. Daarom vertel ik u hier graag iets meer over mijn passie voor het vak en welke wegen hebben geleid tot het doceren van mijn eigen trainingsmodule.

Passie voor sales en voor mensen

Begin de dag met een lach, want dan sluit je hem ook zo af. Deze gedachte vormt de drijfveer achter alles wat ik doe. Het is belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt en waar je voor open staat. Alleen zo voorkom je dat het leven een sleur wordt, omdat je dan steeds iets nieuws leert en kunt groeien. En groei leidt weer tot nieuwe kansen, kansen waarvan je het bestaan eerst nog niet kende.

Mijn passie is sales, en dan vooral het menselijke aspect ervan. De energie die je als verkoper in een gesprek steekt, bepaalt grotendeels wat je eruit haalt. Daarbij gaat het vooral om aandacht: luisteren, meedenken en creatief inspelen op gedrag. Als je dat goed doet kun je alles verkopen, en ik kan dat. Dit is ook wat mij sterk maakt als coach: ik ben heel goed in het herkennen van iemands sterke en zwakke punten en het op maat aanvullen van iemands gereedschapskist als verkoper.

Sales trainer om anderen laten groeien

Vroeger vond ik het met name prachtig om (financieel) succes te behalen, maar tegenwoordig haal ik veel meer voldoening uit het delen van mijn kennis en vaardigheden en mensen te laten groeien. Niet alleen leren mijn cursisten van mij, ik leer ook weer nieuwe invalshoeken en manieren van denken die van waarde zijn voor mijn eigen kijk op sales en het gedrag van prospecten. Daarom zal training geven voor mij nooit in een sleur veranderen.

Ik vind het fascinerend om te zien hoe ik iemand kan laten groeien als verkoper en als mens. Als dan een alleenstaande moeder die al vijf jaar leeft van een uitkering dankzij mij ontdekt dat ze heel veel talent heeft voor het vak, en grote successen behaalt in het vak, dan krijg ik daar ook heel veel energie van. Ik heb dan echt iemand geholpen de sleur te doorbreken en weer op te bloeien.

Van verkoper tot salesmanager

Ooit had ik ook nog nooit van sales gehoord, tot ik er bij toeval inrolde. Op mijn achttiende begon ik als klantenservicemedewerker en ontdekte ik al snel dat het toch echt een vak is. Om succesvol te zijn moest ik leren en studeren. Dat deed ik, want het bood me perspectieven die ik tot dan toe nooit gekend had. Hoe meer ik leerde, hoe interessanter het werd.

Inmiddels had ik ook flink wat ervaring opgedaan en begon ik mijn eigen kantoor, bestaande uit zo’n twintig salesmedewerkers. We werkten voor diverse goede doelen als het Liliane Fonds en Stichting Proefdiervrij. Hier merkte ik ook voor het eerst dat ik het trainen heel interessant vond: het bood me opnieuw nieuwe uitdagingen.

Toch vond ik geld verdienen in die tijd nog net ietsje interessanter. Daarom besloot ik over te stappen naar een groot saleskantoor, actief in projectontwikkeling en landbouwgrond. Dit hoge segment was helemaal nieuw voor mij, maar ik vond het interessant genoeg om weer helemaal onderaan de ladder te beginnen. Daar bleef ik overigens niet lang: ik werkte me binnen anderhalf jaar op van voorzetter tot salesmanager, waarbij ik alle tussenliggende treden heb genomen: sluiter, tafelhoofd en afdeling load.

Van sales manager tot sales trainer

Als sales manager van een kantoor in het hoge segment met meer dan tweehonderd salesmedewerkers, was geld verdienen inmiddels al lang geen uitdaging meer. Daar haalde ik dan ook steeds minder voldoening uit. Wat ik wel fantastisch vond waren de trainingen die ik aan alle medewerkers mocht geven. Ik vond het prachtig om te zien dat ik iemand kon trainen die dan niet alleen beter werd als verkoper, maar ook nog eens andere mensen beter kon maken.

Toen realiseerde ik me dat het trainen van mensen echt is wat me gelukkig maakt en dat ik daarmee ook echt van waarde kan zijn voor de wereld. Daarom besloot ik me vanaf dat moment volledig te gaan focussen op het geven van trainingen. Ik ontwikkelde mijn eigen trainingsmodule, richtte PlusKapitaal op en ben nu fulltime sales trainer. Altijd met een lach.